De indrukwekkende bezienswaardigheden van Dubai

Vaar tussen de wolkenkrabbers van de Dubai Marina of bezoek de ivoorkleurige Jumeirah-moskee. Overnacht in een bedoeïenenkamp onder de heldere sterrenhemel of ga shoppen in de grootse Dubai Mall. Dit zijn de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Dubai.

Dubai is het rijkste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten en groeide, na de vondst van olie in de 20e eeuw, uit van een woestijnstad tot een imposante wereldstad. Niets is hier te gek – van de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld tot de grootste indoor skihal in de Mall of the Emirates. Naast het hypermoderne gedeelte kent de stad ook een traditionele kant.

Bezoek de oude wijk Deira en struin over de Spice Market, vaar met de houten watertaxi over de Dubai Creek of duik in de geschiedenis van het land in het Dubai Museum. Ontdek de veelzijdigheid van Dubai met deze indrukwekkende bezienswaardigheden.

Dubai Miracle Garden: een bloemenpracht in de woestijn

Dubai Miracle Garden

Groot, groter, grootst is iets wat Dubai op het lijf geschreven staat. Naast het grootste gebouw en het grootste aquarium heeft Dubai ook de grootste bloementuin ter wereld, de Dubai Miracle Garden. In deze tuin, die aan de rand van de woestijn ligt, vind je ruim 150 miljoen bloemen en meer dan zestig verschillende soorten planten in de meest imponerende figuren en vormen. Van een kopie van de Burj Khalifa tot een Airbus A380 (op ware grootte), niets is hier te gek. Let op: de tuin is alleen van november tot eind april te bezoeken, vanwege te hoge temperaturen in de zomermaanden.

Wandel onder de hartvormige bogen van Hearts Passage door of loop langs de 12 meter hoge teddybeer. Bewonder de 18 meter hoge Mickey Mouse die door honderdduizend planten en bloemen wordt bedekt. Door een duurzaam ‘drupsysteem’ worden de bloemen voorzien van gefilterd restwater om zo waterverspilling te voorkomen.

Vaar tussen de wolkenkrabbers in Dubai Marina

Dubai Marina

Een van de leukste manieren om Dubai te verkennen is vanaf het water. Tussen tweehonderd wolkenkrabbers die ruim 300 meter boven Dubai uitrijzen, ligt Dubai Marina. Deze 3 kilometer lange haven van Dubai is een van de grootste jachthavens ter wereld. Luxe jachten en knalgele speedboten dobberen aan de kade, klaar om je de wereldstad vanaf het water te laten zien.

Vaar langs torenhoge wolkenkrabbers, die zo hoog zijn dat je de toppen amper ziet. Een daarvan is de Cayan Tower, een van de hoogste torens op aarde (306 meter hoog) die om zijn eigen as draait om zo bewoners een optimaal uitzicht over Dubai te bieden. Zodra je de beschutte haven uitvaart, gooit de kapitein het gas open en raas je met een speedboot over de golven voor de kust van Dubai. Voel de spetters op je gezicht, terwijl je vrij zicht hebt op de overweldigende skyline van de metropool.

Overnacht bij bedoeïenen onder de heldere sterrenhemel

Overnachting in de woestijn

Slechts enkele kilometers buiten de wolkenkrabbers en luxueuze resorts van Dubai ligt het ‘Lege Kwartier’, ofwel ‘Rub al Khali’ in het Arabisch. Deze barre zandvlakte is onderdeel van de Grote Arabische Woestijn die bijna geheel Saoedi-Arabië beslaat. Laat de stad achter je en cross met een 4WD door de uitgestrekte zandduinen van de woestijn.

Een unieke ervaring is overnachten bij bedoeïenen. Al sinds 800 v. Chr. trekken bedoeïenen-stammen rond in de woestijn om handel te drijven met andere stammen en slapen onder de heldere sterrenhemel. Door modernisering is de manier van handeldrijven veranderd en hebben bedoeïenen zich gevestigd in kampen. Bezoek een bedoeïenenkamp dat rijkelijk versierd is met Arabische stoffen en lampen en waar je verwelkomd wordt met dadelsap. Bewonder de dieprode kleur van de duinen tijdens zonsondergang, terwijl eten op de barbecue wordt klaargemaakt en geniet ‘s avonds van de glinsterende sterren aan de donkere hemel.

Dubai Mall: een paradijs voor winkelliefhebbers

Dubai Mall

Meer dan twaalfhonderd winkels, een aquarium van tien miljoen liter water en een 7100 vierkante meter groot indoor pretpark. Dat is de Dubai Mall, een droom voor menig shopaholic. Dwaal langs de uitbundige etalages van internationale merken als Dior en Versace of struin door de Gold Souk op de begane grond. Meer dan tweehonderd juweliers bemannen hier glinsterende kramen vol gouden sieraden en accessoires.

Naast de Dubai Mall staat niet alleen het grootste gebouw van de wereld, de Burj Khalifa, maar ook de grootste fontein op aarde, de Dubai Fountain. 83.000 liter water wordt tot wel 150 meter de lucht in gespoten in de 275 meter lange fontein. 6600 lampen verlichten en kleuren de waterstralen die tot 30 kilometer buiten Dubai te zien zijn. Aanschouw het 30 minuten durende kleurenspektakel dat traditioneel wordt gestart en afgesloten met het nummer Sama Dubai, ter ere van de leider van de metropool.

Burj Khalifa, het letterlijke hoogtepunt van Dubai

Dubai Burj Khalifa

Met een hoogte van 828 meter is de Burj Khalifa het letterlijke hoogtepunt van Dubai en hét kenmerk van de Dubai-skyline. De wolkenkrabber in de vorm van een woestijnbloem telt 163 verdiepingen. Je vindt er voor een deel luxueuze appartementen, drie observatieplatforms en zelfs een moskee op de 158e verdieping.

De Burj Khalifa is niet alleen het hoogste gebouw ter wereld, ook heeft het de snelste liften die je naar de observatiedekken brengen. Zoef met een snelheid van 10 meter per seconde (36 kilometer per uur), 425 meter omhoog naar de 124e verdieping voor een spectaculair 360 graden uitzicht over de metropool. Loop over de glazen vloer en kijk neer op de stad ver onder je. De wolkenkrabbers die vanaf de promenade bij de Dubai Mall nog zo immens leken, lijken nu miniaturen te zijn uit Madurodam. Tip: reserveer je ticket vooraf zodat je een tijdslot kan reserveren.

The Belgian Beer Cafe

The Belgium Beer Cafe

Belgian Beer Café is een wereldwijd opererende keten van cafés waar je kunt genieten van een breed aanbod van Belgische bieren en de Vlaamse hap. Hierbij kun je denken aan Vlaamse stoof met friet en mossels, Belgische pannenkoeken of tomaten met Noordzee garnalen. Het interieur van elke vestiging kenmerkt zicht door een op het Art Nouveau-geïnspireerde interieur inclusief Belgische bier reclame's, Belgische vlaggen en diverse Nederlandstalige en Franse borden, teksten en overige accessoires.

Wie binnenstapt in het cafe voelt de wamne en gezellige sfeer en zal zich al snel thuisvoelen. Ondanks het Belgisch / Nederlandse karakter trekt het cafe ook een hoop andere nationaliteiten, niet alleen toeristen maar ook een grote groep locals weten de cafe's van Belgian Beer Café inmiddels te vinden. Het Belgian Beer Café is vooral geliefd om zijn "na het werk drankje". Na een harde dag werken kan je hier dan ook prima ontspannen onder het genot van een grote pint bier en een smakelijke maaltijd.